«Vi leter ikke – vi finner!»
Over 80 prosent av funnmassen på norsk sokkel skjer nå nær eksisterende infrastruktur. Hvordan man ivaretar disse funnene er avgjørende for å kunne opprettholde norsk olje- og gassproduksjon. Funnene vil medføre en rekke tie-ins, med store oppgraderinger, modifikasjoner og ombygginger på svært så levedyktige installasjoner. Målsetningen er å holde full fart forbi 2035!
Når 300 eksperter innen vedlikehold og modifikasjon samles på den 28. Modifikasjonskonferansen, er det fremdeles høyt trykk og tykke ordrebøker. Men mye tyder på en normalisering av bransjen fra 2026-27. Markedet for V&M vil derimot overstige 10 milliarder kroner årlig, mens totale investeringer på eksisterende innretninger frem til 2028 forventes å være 40-50 milliarder kroner per år. Installasjonene må utnyttes til fullt mens de ennå er i drift.
Nye V&M kontrakter underveis
De store operatørene arbeider med nye og langsiktige V&M kontrakter, med tildeling i 2025 og 2026. Kravene til teknisk integritet, effektivitet og kostnadskontroll øker, og løsninger som fjernovervåking, drift fra land og robotisering gir nye muligheter. Vanligvis har de store V&M kontraktene hatt en varighet på 4-6 år pluss 2-4 års opsjoner for forlengelser. Et spenningsmoment er om noen av de nye kontraktene varer ut enkelte felts levetid. Eller om man endrer anbuds forutsetningene, og inviterer inn andre eller færre aktører. Modden vil søke å belyse dette.
Leverandørens rolle endres
Vil oljeselskapene knytte underleverandørene tettere og tidligere inn i prosessen? Dette har lenge vært et viktig tema for Modden. Nå synes operatørene villige til å tenke nytt, særlig rundt involvering av sentrale leverandører. Det går altfor lang tid med å sette seg inn i og forstå kontraktene, og prise inn all usikkerhet. Fremtidens mindre felt tillater ikke slik ekstravaganse. Om underleverandøren kommer inn fra dag 1, og selv kan definere scopet og få betalt for beste løsning, er her store besparelser på kost og tid. Modden vil her fremheve Recommended best practices, som er utarbeidet av arbeidsgruppen for Standardisert Innkjøpsadferd, et initiativ fra NI og Offshore Norge.
Felles utfordringer
Modden25 adresserer felles utfordringer rundt tilgang på kapasitet og kompetanse, incentiver og deling av risiko, samt og hvordan nye samarbeidsformer kan gi en bedre gjennomføringskapasitet og arbeidsflyt. Hvordan bransjen løser disse utfordringene i fellesskap er svært viktig for underleverandørene. Som vanlig legger de store aktørene frem sine V&M porteføljer, og belyse utfordringer og muligheter på sokkelen.
Nær 300 deltagere i 2024.
Modden ble startet i 1998, og er den største konferansen i sitt slag i Norge med nær 300 deltagere i 2024. Sponsorater og utstillinger med 42 stands var utsolgt.
Offshore Media Group AS